Постигнато е споразумение  и с хората от Браншова камара Плодове

...
Постигнато е споразумение  и с хората от Браншова камара Плодове
Коментари Харесай

Допълнителни плащания за сектор плодове и зеленчуци след нотификация от ЕК

Постигнато е споразумение  и с хората от Браншова камара „ Плодове и зеленчуци “ и Национална асоциация на картофопроизводителите, които направиха на конференция в Българска телеграфна агенция през днешния ден, и с производители на плодове и зеленчуци от Южна България, затвориха с трактори и жива верига пътя Пловдив - Карлово, разгласи на брифинг министърът на земеделието.  Те са недоволни от метода за разпределението на неизплатени коронавирус дотации.

Министър Иванов разгласи, че ще има спомагателни средства за систематизиране сред производителите в бранша. Ще има диалози с Министерството на финансите за обезпечаване на такива средства, само че те ще могат да се провиснал след приемане на нотификация от Европейската комисия.  

След извършени срещи със бранш „ Плодове и зеленчуци ”, Министерство  на земеделието постави големи старания и пое ангажимент да удовлетвори настояванията на сектора във връзка с междусекторното систематизиране на Ковид помощите, прецизират от агроминистерството. С представителите на сектора ще бъде разисквано  разпределението на Ковид помощите, което дава отговор на техните претенции.

До момента Министерство на земеделието не е излизало с позиция за разпределението на бюджета сред двата бранша.

Решение ще бъде взето след реализиран консенсус, а не на база на извършени авансово съвещания. Официалната позиция на министерството ще бъде изразена с изпращането на известието на държавната помощ към службите на Европейската комисия.

 

Нова компания ще изкупува зърното

Министерският съвет ще дефинира нова държавна компания, от структурата на Министерството на земеделието, посредством която страната ще изкупува нужните количества пшеница, слънчоглед и царевица. Вече е говорено с разнообразни компании, само че името ще бъда обявено след съвещанието на Министерския съвет, сподели земеделският министър Иван Иванов.

Дружеството " Сортови семена – Елит ", което е 100% благосъстоятелност на Министерството на земеделието, саботира пазаруването на зърно за продоволствени цели. Това разгласи на брифинг той. Предложението бе това да стане посредством увеличение на капитала на това държавно сдружение с 1.1 милиарда лв.. Правителството взе това решение на 9 март.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР